30 Ekim 2015 Cuma

Ödenmeyen Kredi Borcu ve Süreci


Bankacılık işlemlerinde en çok karşılaşılan ve bir çok tüketicinin de başına gelen ödenmeyen kredi borçları. Kredi borcunu ödeyemeyen bir çok tüketici, bulunmakta ve bunun sonucunda sıkıntılara düşmektedirler
Burada size yasal sürecin aslı işlediği, kredisini ödemeyen tüketiciye nasıl bir yaptırım ve sürecin beklediği hakkında kısaca bilgi verelim dedik. 
Banka müşterilerinin; kredi hesaplaması yapılmadan önce öğrenmeleri gereken bir süreç söz konusudur. Bu; ödenmeyen kredi borcu durumunda bankanın ne gibi bir uygulama izleyeceği ve sürecin nasıl devam edeceğidir. Bu süreç genellikle ödenmeyen kredi borcunun ardından merak edilmektedir ancak; mutlak suretle öğrenmeli ve buna göre kredi başvurusunda bulunulmalıdır.

  Kredi borcunun ödenmediği durumda; banka idari takibe geçebilir. Kara listeye alınmakta söz konusu olabilir, yasal bir sürece başlanması da aynı şekilde bankaların izleyeceği çözüm yollarından biridir. Yasal takibe geçilmeden önce; ödenmeyen kredi borcu için; müşterilerin 90 gün gibi bir süresi vardır. Bu süre içerisinde, borç tamamen kapatıldığında yalnızca gecikme faizi uygulanır. Aksi takdirde borç kapatılmazsa şayet; idari takibe geçilir.
90 günlük bu gecikme sürecinde; banka mutlaka müşterisiyle mail veya sms yoluyla ödemenin yapılması konusunda bilgilendirme verecektir. 90 günlük süreç bittiğinde ise; banka idari takibe geçmeden, müşterisini arayıp 7 günlük bir ek süre tanır. Ek sürenin tanınmasını beklemek istemeyen, yasal prosedürle uğraşmak istemeyen bilinçli banka kullanıcıları, bankanın bilgilendirme yapmasını beklemeden, kredi yapılandırma talebinde bulunabilir. Ek sürenin dolmasıyla birlikte, bu teklifi bankada sunabilir.
Olumlu bir karar alınması durumunda; banka müşterinin kalan borcunu, faiz oranlarını, gelir durumunu göz önüne alarak uygun bir ödeme planı oluşturur.  Ancak bankanın yapılandırma teklifine yanaşılmazsa hukuki bir süreç başlar. Yasal takip, avukatlar eşliğinde devam eder. Merkez bankasının kara listesine ismin yazılmasıyla beraber; kredi sicili zedelenir. Kullanıcı, 5 yıl süre boyunca kredi alamaz. Bazı durumlarda icra takibi başlatılabilir, mahkeme kararlarıyla banka hesaplarına bloke konabilir yahut maaşınızın bir bölümüne el konabilir.      

  Bu gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız, kredi başvurusunda bulunurken ihtiyaç durumunuzu göz önünde bulundurarak, kredi faizlerini, vadelerini ve banka koşullarını göz önüne alarak başvuruda bulunmanız ve ödenmeyen kredi borcu durumunda, bankanızla sürekli olarak iletişim halinde bulunmanız sizin yararınıza olacaktır. Aksi takdirde, kredi siciliniz lekelenirse, bankalar tarafından başvurularınız kabul edilmeyecektir. Bilinçli bir banka kullanıcısı olmak her zaman sizleri zor durumlardan kurtarabilir. Yasal sürecin uzaması durumunda, işleriniz tersine dönebilir.
Kaynak: http://www.zamanpazari.com/banka-kredi-borcu-odenmezse-ne-olur/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder